Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Uppdrag granskning om vanvårdade barn

Agneta Åhlund, chef för Rädda Barnens Sverigeprogram kommenterar SVT:s Uppdrag granskning från i onsdags.

Barn som i samhällets ”vård” utsattes för den vidrigaste förnedring, misshandel och sexuella övergrepp, helt utelämnade till sina plågoandar, övergivna av dem som var satta att övervaka och skydda.

Ingen som såg onsdagens Uppdrag granskning kan undgå att uppröras. Dessa nu vuxna, vanvårdade och misshandlade personer vittnar om något som inte får upprepas. De som delat med sig av sin historia har givit oss alla en viktig påminnelse om att på allvar lyssna på barns berättelser. Nyckelmeningen uttalas av Sofia Rapp, som säger ”man lärde sig att inte berätta för soc”. Hon hade berättat om övergreppen, men inte blivit trodd. Efteråt blev allt bara värre.

Lagen har ändrats, tillsynen ska ske oftare, även oanmält, och barnen ska få tillfälle att tala utan att fosterföräldrar eller personal hör. Men om inte de vuxna förmår se och höra, tro på barns berättelser - och agera, så är barnen fortfarande rättslösa. Det krävs kunskap och personlig mognad för att orka tro på fasansfulla berättelser. De som har ansvar för våra mest utsatta barn måste klara detta.

Tyvärr får vi ofta vittnesmål om motsatsen. Det finns statliga pengar att söka för fortbildning av socialtjänstpersonal nu och tre år framåt. Vi hoppas att vartenda öre av dessa pengar går åt till nyttig fortbildning och eftertanke.

Agneta Åhlund
Chef för Rädda Barnens Sverigeprogram

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30