Följ Rädda Barnen

Socialstyrelsens rapport om hemlöshet

Nyhet   •   Nov 30, 2017 22:39 CET

I dag släppte Socialstyrelsen den första genomgången av hemlösheten i Sverige sedan 2011. I rapporten framgår bland annat att antalet föräldrar med barn under 18 som är hemlösa har ökat med 60 procent sedan 2011.

- Att 24.000 barn under 18 år har föräldrar som är hemlösa är inget annat än ett misslyckade för en välfärdsstat som Sverige. Nu måste problematiken tas på allvar på såväl nationell som på kommunal nivå. Barnrättsperspektivet måste in i bostadspolitiken, säger Elisabeth Dahlin generalsekreterare på Rädda Barnen

Tidigare i år släppte Rädda Barnen rapporten en plats att kalla hemma som fokuserade på barnfamiljer som lever i hemlöshet. Barn som intervjuats i framtagandet av rapporten berättar om en tuff situation.

- Barn som växer upp hemlöshet har svårare i skolan, har svårt att skaffa och behålla vänner och lever med en ständig oro över var man ska sova nästa natt. Det är oanständigt. Alla barn har rätt till en plats att kalla hemma, säger Elisabeth Dahlin.

Bostadsfrågan får stort utrymme i den politiska debatten i Sverige. Men barnrättsperspektivet saknas alldeles för ofta.

- Just nu lever tusentals barnfamiljer utan hem i Sverige. Och de blir allt fler. Det kan vi aldrig acceptera, säger Elisabeth Dahlin.