Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Skyddsåtgärder inom statens institutionsstyrelse

Remissvar "Vissa skyddsåtgärder inom statens institutionsstyrelses verksamhet": Rädda Barnen avstyrker förslaget i sin helhet.

De barn som har omhändertagits och vårdas i ett hem för särskilt noggrann tillsyn befinner sig redan i ett mycket utsatt läge. De har av olika anledningar tagits från sin vanliga hemmiljö och placerats på institution.

Kraven på rättssäkerhet och förutsebarhet måste under dessa omständigheter ställas mycket högt. Att då tillåta rumsvisitationer och rutinmässiga och slumpvisa skyddsvisitationer som inte journalförs är upprörande.

Det som behövs är ökad rättssäkerhet och förutsebarhet då den bild som barnen ger är en vardag fylld av regler, tvångsåtgärder och bestraffningar och där vård och behandling har fått en underordnad roll.

Det är Rädda Barnens uppfattning att de föreslagna ändringarna strider mot proportionalitetsprincipen, att det är oacceptabelt att applicera lagstiftning avsedd för vuxna intagna på fängelser och häkte på barn som har omhändertagits för att få vård och att ett genomförande av föreslagna ändringar ökar rättsosäkerheten och minskar möjligheterna till en trygg och förutsebar vardag för barn som har ett behov av ökad rättssäkerhet.

Rädda Barnen välkomnar att regeringen har för avsikt att tillsätta en utredning med uppdrag att se över bestämmelserna i LVU.

Läs hela remissvaret via denna länk.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.