Nyhet -
Rädda Barnen svarar på remiss om mottagandelagen
Rädda Barnen har svarat på remiss angående mottagandelagen - en ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande, SOU 2024:68.
Utredningen föreslår en ny ordning för asylsökandes boende där kollektiva asylboenden blir huvudregel och möjligheten till eget boende som regel frångås. Samtidigt presenteras förslag om närvarokontroller på boendet, anmälningsskyldighet, geografiska begränsningar för asylsökande samt minskad dagersättning om den asylsökande vistas utanför länet.
Rädda Barnen är kritiska till att utredningen lägger fram förslag som ytterligare försvårar vardagen för barn med erfarenhet av flykt, som redan är en särskilt utsatt grupp. Vi delar inte bilden av att begränsade rättigheter, mer kontroll och restriktioner skulle främja en effektiv asylprocess och ett välfungerande återvändande. Rädda Barnens erfarenhet av att möta asylsökande barn och personer utan uppehållstillstånd visar att det krävs ett tillitsskapande och stärkande arbete, då många redan lever i stor utsatthet. Det skulle öka förutsättningarna för en fungerande integration liksom ett hållbart återvändande.
Rädda Barnen vill sammanfattningsvis lyfta:
- Förslagen om närvaro- och anmälningsplikt, geografiska begränsningar och sanktioner mot de som missköter sig riskerar att öka avstånd mellan människor och skada integrationsprocessen. Insatserna kommer ha en marginell betydelse när det kommer till att effektivisera asylprocessen, då asylsökande sannolikt är bosatta på sin adress under asylprocess och närvarar på sina besök. Den ökade kontrollen kan inte anses vara proportionerlig gentemot syftet.
- Även om barn under 16 år inte direkt omfattas av insatser, som närvarokontroller och anmälningsplikt, påverkas de av insatserna som riktas mot familjemedlemmar. Enligt svensk lag är man barn fram till sin 18-årsdag och alla barn ska kunna ta del av skolundervisning och få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda. Om förslagen införs måste alla barn undantas regelverket.
- Rädda Barnen välkomnar samtidigt förslagen som kan täppa till gap i systemet och bidra med tydlighet. Ingen ska behöva falla mellan olika system och det är ett viktigt steg i rätt riktning för att säkerställa grundläggande rättigheter för alla barn och vuxna.
- Förslaget att dagersättningen framåt kopplas till ett objektivt mått är i grunden positivt och har länge efterfrågats. Rädda Barnen är tyvärr kritiska till den väldigt begränsade höjning som nu föreslås. Under många år har Rädda Barnen sett hur barn i mottagningssystemet lever under oerhört knappa förhållanden. Barnen drabbas hårt av att leva i fattigdom, det förvärrar deras mående, skapar otrygghet och skadar deras tillit till samhället.
- Rädda Barnen avstyrker förslag som innebär att nödbistånd inte ska kunna utbetalas framöver. Socialtjänsten bör enligt Rädda Barnen alltid ha den möjligheten då de har det yttersta ansvaret för alla människor som befinner sig i kommunen. De måste då kunna garantera alla barn sina grundläggande rättigheter.
- Rädda Barnen noterar slutligen att utredningen lyfter hur barn kommer att påverkas negativt av förslagen som helhet och vi anser att det vore anmärkningsvärt att gå vidare med en sådan lagstiftning som tydligt inte lever upp till kraven i barnkonventionen, som är svensk lag sedan 2020.
Rädda Barnen efterfrågar ett tydligt ansvarstagande och aktivt arbete för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Rädda Barnen beklagar att utredningen inte har haft detta som utgångspunkt i sitt arbete.