Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen om förslaget att öka information till brottsbekämpningen

Nyhet -

Rädda Barnen om förslaget att öka information till brottsbekämpningen

Regeringens proposition 2024/25:65 Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen har nu landat på riksdagens bord. Regeringen föreslår en ny lag som ger ett antal statliga myndigheter samt kommuner, regioner och skolor en skyldighet att både på begäran och på eget initiativ lämna uppgifter till Polismyndigheten och övriga brottsbekämpande myndigheter. Rädda Barnen anser att ett ökat informationsflöde inte får ske på bekostnad av barns rättigheter och ser därför med fortsatt oro över förslaget som presenteras.

Rädda Barnen delar regeringens bedömning att myndigheter ska kunna dela uppgifter med varandra, på ett effektivt vis och utan för stora hinder. Socialtjänst samt hälso- och sjukvård undantas den uppgiftslämnande plikten, men föreslås genom ändringar i offentlighets- och sekretesslagen få utökade möjligheter att lämna uppgifter till brottsbekämpningen. Rädda Barnen anser att samma undantag bör göras för skolan.

I skolan spenderar barn och unga större delen av sin vakna tid, och skolan är en plats för lärande och utveckling. Allt arbete bygger på relationer och tillit och alla barn måste erbjudas en förutsägbar och trygg miljö. De rättigheter som riskerar att kränkas med detta förslag är framför allt barnets rätt till utbildning samt barnets rätt till stöd och skydd. Enligt detta förslag ska skolans rektor bedöma om uppgifter ska lämnas ut utan begäran och också förse till exempel polismyndigheten med uppgifter de specifikt har begärt. Rädda Barnen ser att barn och familjer utan papper riskerar att inte komma till skolan eller dela information med skolans personal på grund av oro eller rädsla. En annan grupp som riskerar uteblivet stöd och skydd är barn med normbrytande beteende eller barn i riskzon för kriminalitet. Dessa barn och deras föräldrar kan avstå att söka tidig hjälp från exempelvis elevhälsan, utifrån oro att det man berättat delas vidare till polisen. Här kan lagförslaget mycket väl bli kontraproduktivt; barn i riskzon söker inte stöd alls eller söker stöd för sent, när problematiken är förvärrad.

Skolans personal kommer att ställas inför många situationer när uppgifter om enskilda barn och familjer behöver lämnas till brottsbekämpande myndigheter. Rädda Barnen ser en risk att skolans personal ses om rapportörer och lagens förlängda arm, snarare än viktiga och trygga vuxna med möjlighet att erbjuda stöd. Det uppgiftslämnande uppdraget kommer troligen ta tid och resurser från skolans viktiga och i sig brottsförebyggande grunduppdrag, att förse varje elev med kunskaper, normer och värden.

Elevhälsan, liksom skolans personal i övrigt, har en anmälningsplikt till socialtjänsten när man misstänker att barn far illa. Men en uppgiftsplikt till polisen är något helt annat. Rädda Barnen ser inte att en sådana uppgifter bidrar till stöd och insatser för barnet. Man kan argumentera för att elevhälsan och skolan borde göra både och, lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter och anmäla oro till socialtjänsten. Rädda Barnen anser dock att det räcker med den skyldighet skolan redan har att anmäla misstanke om att barn far illa till socialtjänsten och därmed tidigt signalera oro för en elev, vilket går helt i linje med elevhälsans och hela skolans stödjande uppdrag.

Utifrån barns rättigheter anser Rädda Barnen att samma undantag som görs för socialtjänst samt hälso- och sjukvård bör göras för skolan. Skolan bör även ges utökade möjligheter att lämna uppgifter och stärkta förutsättningar till samverkan med andra viktiga aktörer. Rädda Barnen understryker vikten av att freda skolans grunduppdrag, som rätt utfört är brottsförebyggande i sig, och inte äventyra barns rättighet till utbildning, stöd och skydd.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Oscar Nelson

Presskontakt Pressekreterare Presskontakt till generalsekreterare Åsa Regnér 072-454 54 85

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.