Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnen om ett eventuellt virusutbrott i grekiska flyktingläger: Regeringen måste omgående ta emot barnen

Det finns nu en stor risk att den redan mycket allvarliga situationen för barnen i de grekiska lägren förvärras på grund av Covid-19. Rädda Barnen uppmanar därför Sveriges regering att ansluta sig till de länder som nu söker en lösning för att ta emot ensamkommande barn och familjer. En lösning måste ske omgående innan viruset sprids.

Omkring 40 900 asylsökande lever på de grekiska öarna. Av dem är 34 % barn, och hälften av dem är under 12 år gamla. Lägren är just nu i lock down, och i takt med att fler anländer är osäkerheten stor kring hur en eventuell ökning av människornas behov kommer tillgodoses.

Rädda Barnens generalsekreterare Helena Thybell kommenterar:

Situationen på de grekiska öarna är fullkomligt ohållbar, med stora hälso- och säkerhetsrisker som särskilt påverkar barn. Det finns i princip ingen tillgång till vatten eller hälso- och sjukvård i lägren. På Lesbos finns bara ett sjukhus med ett fåtal sängar tillgängliga. Social distansering är omöjligt när tusentals människor lever tätt inpå varandra.”

Endast en global respons kommer att kunna stoppa virusets spridning och de stora påfrestningar som Covid-19 innebär för Europas länder. Akuta insatser för att skydda barn och familjer bör vidtas, på ett sätt som tar hänsyn till hälsorisker kopplade till Covid-19.

Vi välkomnar att flera EU-länder nu visat tecken på att vilja ta emot barn från Grekland. I brev till Morgan Johansson och Mikael Damberg har Rädda Barnen tryckt på för att även Sverige ska delta i omfördelningen av både ensamkommande barn och barnfamiljer.

Rädda Barnen i Sverige har byggt upp en stark kapacitet för mottagande sedan 2015. Vi har specialiserad kunskap, och anpassade metoder för ett gott mottagande och snabbare integration för barn och deras familjer. Vi erbjuder bl. a stödaktiviteter för språkinlärning, föräldragrupper, samhällsintroduktion, kvinnogrupper, barnvänliga platser och psykosocialt stöd för barn, ungdomar och föräldrar. Det är nu dags för Sveriges regering att agera och bidra till en lösning, och Rädda Barnen står redo för att bistå vid mottagandet av barn och barnfamiljer.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.