Nyhet -
Rädda Barnen kommenterar Riksidrottsförbundets granskning av övergrepp inom idrottsrörelsen
Idag släpper Riksidrottsförbundet en rapport som granskar arbetet kring sexuella övergrepp inom de tio största svenska förbunden inom barn- och ungdomsidrott. Rapporten avslutas med ett antal rekommendationer riktade till idrottsrörelsen, och det fortsatta arbetet med att skapa trygga idrottsmiljöer.
Många idrottsföreningar har en genomtänkt värdegrund med policys för hur de vill bedriva en trygg verksamhet. Men trots höga ambitioner och engagerade idrottsledare, så förekommer det allt för ofta att barn och unga blir utsatta för övergrepp på olika sätt.
Rädda Barnen har under många år jobbat för en idrott fri från kränkningar, diskriminering och övergrepp. Vi har mött flera tusen engagerade ledare, och stöttat idrottsföreningar runt om i hela landet, i syfte att skapa tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och hantera kränkningar, diskriminering och övergrepp. Genom åren har också många vänt sig direkt till Rädda Barnen för att få stöd och handledning vid misstanke om övergrepp, eller när det framkommit att barn blivit utsatta.
Granskningen sätter tydligt fokus på vad Rädda Barnen har sett genom alla år. Det krävs en större kunskap om våld och övergrepp, och en djupare förståelse för barnrättsperspektivet. Förbund och föreningar måste också ha tydliga rutiner för hur man hanterar våld och sexuella övergrepp.
Vi ser också att vuxna måste bli modigare, och våga prata med barn och unga om vad vuxna och andra barn inte får göra med deras kroppar.
Rapporten sätter stora förväntningar på idrottsrörelsen att flytta fram positionerna och sätta ett ökat fokus på en idrott fri från våld och övergrepp.
Här följer konkreta tips från Rädda Barnen på vad man som förening eller förbund kan göra:
- Prata med barn och unga om vad som är okej och inte okej, vad vuxna och andra barn inte får göra med deras kroppar.
- Ha återkommande utbildningar och samtal om kroppsregler, integritet, respekt och samtycke med alla aktiva och ledare.
- Säkerställ att barn och unga vet var de ska vända sig om något inte känns bra.
- Undvik ensamarbete med barn och ungdomar, var alltid minst två personer.
- Skapa en konkret handlingsplan med rutiner för hur föreningen ska agera om något händer och hur oro för ett barn ska hanteras.
- Informera ofta och i olika kanaler om hur föreningen jobbar för att skapa en trygg idrott.
För mer info besök Rädda Barnens sida om en trygg idrott och fritid: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/en-trygg-och-inkluderande-fritid/foreningsliv/trygg-verksamhet/