Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Rädda Barnen-dagen kraftsamlar mot våld och övergrepp

17 april är det dags för årets Rädda Barnen-dag. I år har dagen filmfokus och runtom i Sverige bjuder lokalföreningar på gratis visningar. Intäkter från eventuella kringarrangemang går till Rädda Barnens arbete för barns skydd mot våld och övergrepp.

64 lokalföreningar, från Jokkmokk i norr till Skurup i söder, deltar i årets Rädda Barnen-dag. Filmerna som det ordnas visningar av är Dumbo, Upp och Pojken i randig pyjamas:

Dumbo – Om en liten elefant med stora öron. Dumbo blir utskrattad och hånad för sitt annorlunda utseende, men med hjälp av stort mod och sin lojala kamrat Timothy Mouse lyckas han överkomma alla hinder.

Upp
- 78-åriga ballongsäljarpensionären Carl lyckas med hjälp av tusentals ballonger flyga sitt hus på en drömresa, till Sydamerika. För sent upptäcker han att Oskar, en överenergisk 8-årig scout, har råkat komma med. (7 års åldersgräns)

Pojken i randig pyjamas
- Bruno, en oskuldsfull och naiv 8-åring i andra världskrigets Tyskland, tvingas utan förvarning flytta från sitt trygga hem i Berlin till landsbygden. Uttråkad och rastlös trotsar han sin mammas förbud och beger sig på upptäcktsfärd i den närliggande skogen. Där möter han en jämnårig pojke och en oväntad vänskap tar sin början. (15 års åldersgräns)

Gratis att se
Att se filmerna är gratis. Vill man som besökare stödja Rädda Barnens arbete pengamässigt kan man exempelvis köpa popcorn eller kaffe som kommer att finnas till försäljning, eller ge pengar till den traditionella insamlingen som pågår samtidigt.
Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin är en av dem som kommer att ge sig ut den 17:e.
- Ja, jag har anmält mig för att samla in pengar. Det är faktiskt mina barn som har frågat om inte vi kan gå ut med en bössa. Det känns jätteangeläget.
Vad ser du som huvudsyftet med Rädda Barnen-dagen?
- Att vi kan nå ut till nya grupper och få folk intresserade av vårt arbete.

Stor risk för våld och övergrepp
Insamlingen under förra årets Rädda Barnen-dag landade på 470 000 kronor – pengar som är mycket välkomna i kampen för barns rätt till trygghet och skydd, en fortsatt åsidosatt fråga världen över. FN:s studie om våld mot barn som genomfördes 2001-2006 visade till exempel att bara i södra Afrika löper över 60 miljoner barn risk att utsättas för våld, fattigdom och övergrepp.

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.