Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Nu måste regeringen dra nytta av opinionen

Döden på Medelhavet måste få ett slut. Den fjortonde september på ministermötet i Bryssel har du, migrationsminister Morgan Johansson, ett gyllene tillfälle att ta kampen för lagliga vägar in i EU. Du har över hundra tusen svenskar bakom dig.

"Solidaritet. Mänskliga Rättigheter. Gemensamma lösningar. Internationell rätt. Ord som måste definiera EU:s migrationspolitik” skrev din kollega utrikesminister Margot Wallström tidigare i veckan.

Visst vore det bra om dessa ord faktiskt vägledde den europeiska migrationspolitiken. Tyvärr ser vi i land efter land att människor som flyr undan kris och konflikt möts av stängsel, kravallpolis och tårgas. Det finns mycket att vara stolt över när det gäller den svenska migrationspolitiken.

Sverige har förblivit ett öppet land för människor på flykt. Politiker från höger till vänster pratar gärna om Sverige som en humanitär supermakt. Men en humanitär supermakt måste pressa på och enträget verka för att EU står upp för en solidarisk flyktingpolitik och skapar lagliga och säkra vägar till Europa.

I söndags samlades över 15 000 människor i hällande regn i Stockholm för att säga att flyktingar är välkomna. 10 000 människor manifesterade i Göteborg i onsdags. Liknande demonstrationer planeras och genomförs i hela landet.

Det finns ett fantastiskt engagemang. Det håller du säkert med oss om. Människor vill bidra med både sin tid och sina pengar för att hjälpa barn på flykt. Inte bara i Sverige utan i hela EU. Spontana solidaritetsyttringar, välkomnande vid tågstationer och banderoller på fotbollsläktare har setts över hela EU.

Du har all anledning att ha råg i ryggen Morgan Johansson.

Även den svenska oppositionen öppnar upp för att fler lagliga och säkra vägar ska bli möjliga. Annie Lööf (C) vill se över transportörsansvaret som tvingar människor att ta sjöodugliga båtar över Medelhavet. Jan Björklund (FP) och Cecilia Wikström (FP) ser lagliga och säkra vägar som ett måste för EU. Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker öppnar för nya lösningar.

Du är inte ensam Morgan Johansson.

Rädda Barnen startade ett upprop för lagliga och säkra vägar till Europa i maj i år. Vi hade en manifestation i Almedalen där du själv deltog. Sedan dess har vi sett en tydlig förskjutning i debatten. Förslag som idag läggs från såväl svenska och europeiska politiker var en omöjlighet i maj. Det är givetvis bra. Men det räcker inte.

I dag är vi över hundra tusen svenskar som kräver att den svenska regeringen driver frågan om lagliga vägar.

I dag kommer vi lämna över namnen till dig, Morgan Johansson.

Dagens flyktingsituation i Europa måste lösas snabbt, solidariskt och utan att kränka de mänskliga rättigheterna ytterligare. Det är dags för regeringen med dig i spetsen att visa att det finns kraft bakom utrikesministerns ord. Det räcker inte med att passivt stå vid sidan och påstå att det är alla andra länder som gör fel. Vi måste gå före. Föregå med gott exempel.

Sverige bör utfärda humanitära visum och prioritera ensamma barn och familjeåterförening.

Sverige bör öka sin egen flyktingkvot och pressa på övriga EU-länder att kraftigt öka möjligheterna till vidarebosättning.

Gränspassagerna där trycket är som störst bör öppnas. I många länder i EU idag är mottagandet ovärdigt.

Vinden har vänt i så väl i folkopinionen som i den politiska debatten. Vår förhoppning är att du drar dra nytta av det. Vi lever i en extraordinär tid och då krävs extraordinära politiker. Politiker som inte viker sig för främlingsfientliga krafter utan finner styrka i den stora grupp européer som står upp för människor på flykt.

På måndag den fjortonde september när du träffar dina migrationsministerkollegor från resten av EU har du en unik möjlighet att visa att du och regeringen verkligen står upp för europeisk migrationspolitik baserad på mänskliga rättigheter och solidaritet.

Så agerar en humanitär supermakt. Inget barn ska dö på Medelhavet.

- Elisabeth Dahlin, generalsekreterare Rädda Barnen

Publicerad Expressen 2015-09-11

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.