Följ Rädda Barnen

Metodbeskrivning av Sifoundersökning om svenska barn i Nordöstra Syrien

Nyhet   •   Okt 14, 2019 12:17 CEST

Rädda Barnen har låtit SIFO göra en undersökning kring synen på vad som ska hända med svenska barn som finns i flyktingläger i nordöstra Syrien och vars mödrar misstänks vara anhängare av terrororganisationen IS.

53 procent av de tillfrågade anser att barnen ska föras till Sverige. 42 procent av de tillfrågade anser att de ska föras till Sverige tillsammans med sina mödrar medan 11 procent anser att de ska föras till Sverige utan sina mödrar. 29 procent av de tillfrågade anser att barn och mödrar ska lämnas kvar i Syrien och 18 procent vet inte eller håller inte med om något av påståendena.

Här redovisas frågor samt resultat.

Fråga:

Framtiden för svenska barn som bor i syriska flyktingläger med sina mammor, som kan misstänkas sympatisera med terroristorganisationen IS, har diskuterats under en längre tid. Vilket av följande uttalanden håller du mest med om?

Barnen ska föras till Sverige tillsammans med mamman. Mamman ska utredas för eventuella brott och sin lämplighet som vårdnadshavare i Sverige. 42%
Barnen ska föras till Sverige ensamma och deras mödrar ska lämnas kvar i Syrien 11%
Barn och deras mödrar ska lämnas kvar i Syrien. 29%
Vet inte / ingen av dessa 18%
Bas 1 087

Undersökningen är baserad på 1087 respondenter från SIFOs slumpmässigt rekryterade, riksrepresentativa webbpanel, Sifopanelen, under perioden 2-9 oktober.

Frågor om undersökningen besvaras av Rädda Barnens presstjänst.

Information om Sifopanelen finns här:

https://www.kantarsifo.se/undersokningsdeltagare/sifopanelen