Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kommentar från Rädda Barnen med anledning av bilderna på en vakt i Kista galleria som gör ett ingripande mot ett barn

Vi har sett bilderna som cirkulerar i sociala medier. Ordningsvaktens beteende är oacceptabelt oavsett vad som var anledningen till att denne behövde ingripa. Vår bedömning är att det är frågan om barnmisshandel.

Vi har tidigare kritiserat liknande händelser, och det är förvånade att vaktbolag fortsatt tycks sakna tillräcklig utbildning för hur man ska bemöta barn.

I de aktuella klippen beter sig vakterna som om det är en vuxen person de omhändertar. Det är direkt skadligt, och både polis och väktare måste ha andra verktyg att använda när barn är föremål för deras agerande. Ett sådan våldssituation kan leda till fysiska och psykiska skador hos ett barn. På lång sikt kan det även ge minskat förtroende för vuxna och rättssamhället/samhället.

I situationer som kan bli aggressiva finns det beteenden som minskar respektive ökar risken för att situationen eskalerar. Ordningsvakter bör använda beteenden som minskar risken för att situationen trappas upp, eller att någon kommer till skada. Övergripande handlar det om att förmedla lugn och trygghet. För att kunna agera på ett sådant sätt behöver ordningsvakter tydliga rutiner och regler om vad som gäller och hur de bör agera, samt utbildning och träning i att efterleva rutinerna.

Detta är naturligtvis extra viktigt när det handlar om barn eller andra personer som är extra sårbara. Därför behöver ordningsvakter kunskap om barns rättigheter. Barn har rätt att inte utsättas för våld enligt barnkonventionen. De har också rätt till ett respektfullt bemötande, till att yttra sig och bli lyssnade på, samt att deras bästa ska komma i första rummet vid alla åtgärder som rör dem.

Kunskap om barnkonventionen ingår sedan ett par år tillbaka i ordningsvakters grundutbildning. Men frågan är om detta har slagit igenom fullt ut, eller om utbildningen är tillräckligt bra?

Rädda Barnen föreslår att:

- Ordningsvakters utbildning, och dess implementering, utvärderas och eventuellt förändras.

- Beslutsfattare överväger ett rapporteringssystem där ordningsvakters ingripanden mot barn dokumenteras och kontinuerligt följs upp.


Ola Mattsson
Sverigechef Rädda Barnen

Länk till Sveriges Radios inslag om händelsen:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=7128215

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.