Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Inget barn ska behöva giftas bort i sommar

Lagen som ska förhindra att barn gifts bort fungerar inte. För att förhindra barnäktenskap måste socialtjänst, polis men också lärare bli bättre på att samarbeta med varandra och vara mer uppmärksamma på tendenser som tyder på att ett barn blivit bortgift, skriver bland andra Sara Mühling, Rädda Barnen.

I dag har ändringarna i barn- och tvångsäktenskapslagen gällt i två år men den har endast lett till ett åtal och fortfarande inga domar. Att lagen fungerar är extra viktigt nu när många barn riskerar att bli bortgifta under utlandsresor. Att antalet barnäktenskap ökar under sommaren är tydligt för oss organisationer som tillsammans med Rädda Barnen driver Arvsfondsprojektet Kärleken är fri. Vi driver Sveriges första nationella stödchatt för barn och unga utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Chatten har varit igång sedan februari 2015 och har sedan dess haft över 274 hedersrelaterade ärenden.

Krävs uppmärksamhet

Den vanligaste kommentaren från barn i riskzon för bortgifte är att de är oroliga för kontakten med socialtjänsten. Oron handlar om att socialtjänsten ska berätta om ärendet för föräldrarna. Fler barn berättar att de sökt hjälp genom skolan men upplever att skolan inte förstår eller förmår ge stöd på ett relevant sätt. I välvilja att försöka hjälpa barnet har flera skolor sökt dialog med föräldrarna. Men detta kan bidra till att barnet utsätts för ytterligare risker och hamnar i dubbel utsatthet.

De barn och ungdomar som tar kontakt med oss är mycket modiga och visar att de vill ha hjälp. De yrkesverksamma inom till exempel socialtjänsten, polis eller skola måste då ta dessa barns oro på allvar och förstå deras problematik. Barnets bästa måste komma i första hand.

För att Sverige ska leva upp till Barnkonventionen, få barn- och tvångsäktenskapslagen att fungerande måste alla yrkesverksamma som möter dessa barn vara uppmärksamma och våga se hedersproblematiken. Här ger vi några enkla råd på vad ni kan göra under sommarlovet och när skolan startar för att förhindra barnäktenskap.

Råd till rektorer, lärare och annan skolpersonal:

Om eleven inte kommer tillbaka efter sommarlovet ska mentor eller lärare kontakta vårdnadshavaren samma dag.
Om kontakt med vårdnadshavare inte kan upprättas ska rektorn informeras och en orosanmälan till socialtjänsten göras.
Är eleven tillbaka i skolan men ni misstänker att eleven har blivit bortgift, gör en orosanmälan till socialtjänsten.
Informera eleven om lagstiftningen om barn- och tvångsäktenskap och om det stöd eleven kan få från exempelvis socialtjänsten, frivilligorganisationer och polisen.

Råd till socialtjänsten:

Försäkra dig om att barnet är helt ensam vid ett möte och att barnets mobil är avstängd. För att ingen i barnets familj/släkt ska kunna höra samtalet.
Viktigt att inte kontakta vårdnadshavare innan en risk- och skyddsbedömning har gjorts eller innan den utsatte befinner sig i en skyddad miljö.
Kontakta de instanser som känner till barnets situation, exempelvis skolan för att få en helhetsbild av barnets situation. En god samverkan med andra aktörer är viktigt.
Vid val av placering är det viktigt att inte placera inom familjen/släkten och att göra LVU-placeringar i stället för SoL-placeringar.

Råd till polisen:

Rusta upp med sakkunniga poliser under hela sommarlovet.
Viktigt att polisen agerar snabbt och håller ett första förhör så snart det är möjligt, så att barnet inte hinner resa utomlands.
Informera alltid den utsatte om det skydd och hjälp den kan få från polisen.
Samverka med andra aktörer som kan ha information om den utsattes situation.

Råd till regeringen:

Hedersrelaterat förtryck och våld borde bli en obligatorisk del i socionomprogrammet, lärarprogrammet och även andra relevanta utbildningar för personer som kommer att möta målgruppen i sitt yrke.
Varje kommun ska ha en handlingsplan mot hedersrelaterat förtryck och våld.
En utredning tillsätts om hur Sverige skall kunna ta hem bortförda barn som gifts bort eller riskerar tvångsgifte i föräldrarnas tidigare hemland.

Länk till debattartikeln: http://www.gp.se/nyheter/debatt/inget-barn-ska-beh%C3%B6va-giftas-bort-i-sommar-1.3445803

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.