Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Huvudproblemet är mammornas situation

Rädda Barnen replikerar DN:s Hanne Kjöller: 
I måndagens Dagens Nyheter (21 maj) skrev ledarskribent Hanne Kjöller ett kritiskt inlägg om Rädda Barnens katastrofarbete i svältens Niger "Kränkande när väst vet bäst", apropå det radioreportage som sändes i Sveriges Radios Studio Ett onsdagen den 16 maj. Rädda Barnens Ylva Sperling replikerade i torsdagens DN (24 maj) som vi också publicerar här:

I Niger lider 1,5 miljoner barn av akut brist på mat. Om inte hjälpen ökar de närmaste veckorna så kommer en stor andel av dessa barn att dö. Att DN:s ledare i måndags då väljer att fokusera på att västerländska biståndsarbetare (jag i det här fallet) ska ha "ett slags självupplevd moralisk överlägsenhet" känns sorgsamt.

Hade Hanne Kjöller varit med oss på kliniken i Aguié den dagen hade hon sett att det inte är några hjälparbetare som trycker ner sonder på barn mot vårdnadshavarens vilja. Hon hade sett en klinik där det inte arbetar några västerländska biståndsarbetare, utan en klinik som drivs av Nigers hälsoministerium och med lokal personal, anställda av hälsoministeriet, som dag efter dag kämpar för att rädda barns liv.

Hon hade fått se de enkla förhållanden som den här personalen arbetar under, känna den 40-gradiga hettan i det överfulla behandlingsrummet, och fått höra läkaren berätta hur de arbetar med att föräldrarna ska förstå vikten av den behandling som görs för att barnen ska överleva.

Hon hade förhoppningsvis också förstått att varken den nigeriske läkaren eller jag tycker att "problemet är att mamman drar upp sonder" utan att det är att situationen för mammor i Niger är den sämsta i världen. För mig finns det inget i Studio Ett:s reportage om Niger som antyder att det är "väst som vet bäst" utan det är snarare DN:s ledare som utgår från en förutfattad och förlegad uppfattning om hur biståndsarbete ser ut.

Ylva Sperling, rådgivare Rädda Barnen

Ylva Sperling har även skrivit ett längre blogginlägg "På liv och död i Niger" om vad som hände på kliniken i Aguié.

Läs Hanne Kjöllers inlägg: Kränkande när väst vet bäst

Lyssna på radioreportaget i Sveriges Radios Studio Ett

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.