Följ Rädda Barnen

Hjälpen börjar nå fram

Nyhet   •   Jan 16, 2010 11:32 CET

Rädda Barnen har delat ut mediciner till sjukhus och mat, vatten och hygienpaket till familjer. Samtidigt börjar arbetet med att sätta upp barnvänliga platser i de tillfälliga lägrena och att hjälpa barn hitta sina familjer.

I torsdags kväll kunde Rädda Barnen dela ut medicin och näringslösning till 14 sjukhus och kliniker över hela Port-au-Prince. Under transporten mötte kollegorna trötta och törstiga familjer med barn som letade efter mat och vatten. Alltfler samlas på öppna ytor, och sätter upp provisoriska läger. Folk söker sig till öppna platser, rädda för att vara för nära hus som kan rasa då efterskalv kommer då och då.
- Rädda Barnen söker upp dessa provisoriska läger för att ordna barnvänliga platser, men börjar också arbeta med familjespårning för att kunna återförena familjer som tappat bort barn under kaoset, berättar Annie Foster som leder Rädda Barnens katastrofteam i Haiti.

I fredags kunde också en lastbil ta sig från Dominikanska Republiken med mat, vatten och hygienpaket till 100 familjer.

Bättre samordning av hjälpinsatserna
Hjälparbetet i Haiti är bättre organiserat, mycket som en följd av lärdomar från tsunamin. Alla hjälporganisationer arbetar numera i så kallade kluster, till exempel vatten och utbildning. Rädda Barnen har fått uppdraget att leda arbetet med barns skydd och trygghet.

Långsiktigt arbete
Rädda Barnen har arbetat i Haiti i 25 år och har stor erfarenhet av att arbeta i katastrofsituationer. Barn är de som drabbas värst och förutom mat, vatten och tak över huvudet behöver barn trygga vuxna omkring sig som kan erbjuda stöd i en kaotisk situation. På trygga barnvänliga platser kan barn träffas och leka och få möjlighet att prata om sina upplevelser.

21 miljoner kronor från PostkodLotteriet
Svenska PostkodLotteriet går in med ett extra stöd till sju stora organisationer som just nu arbetar i det jordbävningsdrabbade Haiti. 21 miljoner kronor fördelas lika mellan Rädda Barnen, Läkare Utan Gränser, Svenska Röda Korset, Plan Sverige, UNHCR, SOS-Barnbyar och UNICEF Sverige. Pengarna kommer både att användas till akuta insatser och till långsiktig återuppbyggnad av landet.

Se Kate Conradts rapporter från Haiti: