Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Behörighet i social barn- och ungdomsvård

Föreskrifter om behörighet att utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård, (4.1.1-8272/2014); Kortversion av Rädda Barnens yttrande över Socialstyrelsens förslag.

Socialstyrelsen har föreslagit föreskrifter om vad som ska krävas för att få utföra vissa arbetsuppgifter i social barn- och ungdomsvård. De arbetsuppgifter som avses är de som beskrivs i 3 kap 3 a § andra stycket socialtjänstlagen, om handläggning och uppföljning av ärenden som rör barn och unga. Föreskrifterna är kopplade till en ny lagstiftning som kommer att träda i kraft 1 juli 2014, om krav på behörighet för handläggare inom den sociala barn- och ungdomsvården. De nya föreskrifterna ska användas främst av socialnämnder som ska bedöma handläggares kompetens, och för socialstyrelsen i dess prövningar av ansökningar från utlandsutbildade personer.

Rädda Barnen skriver i sitt remissvar att det är mycket positivt att det finns redskap för att dessa frågor hanteras så enhetligt och korrekt som möjligt, för att i slutänden säkra att ärenden för de barn som berörs får en så bra hantering som möjligt.

Socialstyrelsen skriver i förslaget att de allmänna råd som funnits hittills om personalens kompetens vid handläggning och uppföljning av ärenden som rör barn och unga, ska upphöra att gälla. Rädda Barnen föreslår i yttrandet att de istället ska uppdateras för att passa den nya lagstiftningen. Vidare föreslår Rädda Barnen att det för den som saknar socionomexamen, ska ingå i behörighetskrav för att utföra uppgifter enligt 3 kap 3 a § (om kompetenskrav för att få utföra utredning och uppföljning av barn och ungdom) ska ingå, utöver vad som listas i förslaget:
- Praktik motsvarande den som ges vid socialhögskolan
- Examen innehållande kurser som ger kunskap om
o hur man för samtal med barn om våld och andra övergrepp, och
o vilka konsekvenser upplevelser av våld och andra övergrepp av eller mot närstående kan få för barn.

Läs hela remissvaret.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.