Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Barnets bästa väger allt för lätt

En mindre lagändring skulle kunna underlätta ett humant beslut i fall som med den utvisningshotade flickan Haddile. Sverige måste kunna säkra barnens rättigheter även vid svåra situationer, skriver Agneta Åhlund och Elisabeth Dahlin, Rädda Barnen.

Haddile är två år, född i Sverige, övergiven av sin mamma när hon var 20 dagar gammal. Sedan Haddile var fyra månader har hon bott i ett jourhem, men nu ska hon utvisas till Frankrike, eftersom Haddile och hennes biologiska mamma är franska medborgare. Motiveringen från Migrationsverket är att det i Barnkonventionen står att föräldrar har rätt till sina barn. Nu har Migrationsverket meddelat att flickan får stanna tills dess att man lyckats hitta hennes biologiska mamma.

Motiveringen från Migrationsverket är att det i Barnkonventionen står att föräldrar har rätt till sina barn. Nu har Migrationsverket meddelat att flickan får stanna tills dess att man lyckats hittat hennes biologiska mamma.

Många är de människor som har engagerat sig i detta fall, och åtskilliga har hört av sig till oss på Rädda Barnen för att fråga: Får det verkligen gå till så här? Och vad kan man göra åt det?

Läs inlägget i Svd Opinion

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30