Gå direkt till innehåll
Barn på flykt undan oroligheterna i Elfenbenskusten

Nyhet -

Barn på flykt undan oroligheterna i Elfenbenskusten

Tusentals barn har tvingats fly från sina hem sedan oroligheterna blossade upp efter valet i Elfenbenskusten. Rädda Barnen varnar nu för att barnens situation i landet snabbt kan försämras.

I slutet av november hölls presidentval i Elfenbenskusten. Men valresultatet är fortfarande oklart, sedan både förre presidenten Gbagbo och oppositionsledaren Outtara utropat sig till segrare. Den politiska osäkerheten har lett till upprepade våldsutbrott mellan de olika lägrens supportrar.
- Barnen är de som drabbas värst om inte den politiska situationen löses snabbt. Runt 20 000 människor, varav över hälften barn, har redan flytt till Liberia och många fler kommer att bli hemlösa. För barnen innebär det en tillvaro i förvirring, skräck och sårbarhet, säger Guy Cave, chef för Rädda Barnen i Elfenbenskusten.

Skenande matpriser
En stor del av flyktingarna som tagit sig till Liberia saknar både rent vatten och tak över huvudet och deras knappa förråd av mat är på väg att ta slut. Flyktingarnas närvaro sätter också stor press på Liberias redan knappa sjukvårdssystem.
För dem som stannat kvar i Elfenbenskusten väntar också en allt svårare situation sedan priset på mat och bränsle kraftigt skjutit i höjden. Bristen på kött, grönsaker och sötpotatis, ett vanligt livsmedel bland den fattigaste delen av befolkningen, är redan på väg att bli akut, då flera de vanligaste transportvägarna norrifrån blockerats.

Vart tredje barn kroniskt undernärt
- Halva Elfenbenskustens befolkning lever på mindre än 1,40 US dollar om dagen. Och det är de fattigaste familjerna, som spenderar störst del av sin inkomst på mat, som kommer att drabbas först. I vissa delar av Abidjan kostar köttet nu 1 dollar kilot, det vill säga för många nästan en hel dags inkomst. Om priserna fortsätter stiga kommer vi snart att se en kraftig ökning av antalet undernärda barn, säger Guy Cave.
Redan innan den nuvarande krisen led vart tredje barn under 5 år i landet av kronisk undernäring. I vissa områden är närmare 45 procent av barnen under 5 år drabbade av försämrad fysisk utveckling på grund av näringsbrist.

Familjeåterförening och barnsoldater
Rädda Barnen arbetar nu med lokala organisationer och andra hjälporganisationer på plats i Elfenbenskusten och Liberia, med bevakning av barnens situation och förberedelser för att kunna gå in snabbt vid behov. 
- I en sådan här situation kan det till exempel handla om insatser för familjeåterförening när barn skiljts från sina föräldrar, eller för att förhindra rekrytering av barnsoldater, säger Mari Mörth, chef för humanitära sektionen, Rädda Barnen.
Rädda Barnens reguljära verksamhet i Elfenbenskusten inkluderar bland annat utbildning, skydd mot våld och övergrepp och hälsa/näring.

Ämnen

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. Begränsade öppettider under sommarveckorna 29 och 30: endast kontorstid - ej helger. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33

Relaterade nyheter

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.