Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Akutinsatser och skolfokus tre veckor efter jordbävningen i Chile

Det har gått drygt tre veckor sedan den kraftiga jordbävningen, med efterföljande tsunami, i Chile. Skalvet förstörde tillgången till rent vatten och sanitet, och Rädda Barnens akutinsatser har bland annat innefattat utdelning av vattendunkar och hygienartiklar som tvål och handdukar. Barnvänliga platser håller också på att sättas upp.

Jordbävningen 27 februari mätte 8,8 på Richterskalan och 2 miljoner människor, varav 1,2 miljoner barn, beräknas ha drabbats. Över 500 människor dödades. 200 000 hem förstördes och ytterligare 600 000 har skadats.

Rädda och oroliga
- Barn har tvingats lämna sina hem och de är mycket rädda och oroliga efter jordbävningen och de kraftiga efterskalv som inträffat nästan dagligen. Vi arbetar med att sätta upp barnvänliga platser där barnen kan leka i en säker miljö, medan föräldrarna ordnar med familjens grundläggande behov, säger Boris Aristín, Rädda Barnens katastrofsamordnare i Chile.
-  Den stundande vintern kommer att förvärra situationen eftersom det är problem med tillfälliga bostäder som inte kommer att lösas förrän återuppbyggnadsarbetet kan sätta igång. De familjer som nu bor i provisoriska läger får utstå väldigt låga temperaturer under nätterna.

Uppskjuten skolstart
Skolstarten efter sommarlovet har skjutits upp igen för de flesta skolor, eftersom  byggnader och material har skadats. Vissa används också som tillfälliga bostäder för dem som förlorat sina hem.
- Barnen behöver komma tillbaka till skolan så fort som möjligt. Vi arbetar med att hitta temporära platser för undervisning och hemskolningsmöjligheter, så att eleverna kan få återgå till sina rutiner och få en chans att börja sin återhämtningsprocess, säger Boris Aristín.Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Relaterat innehåll

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.