Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vägarna har blivit floder i orkandrabbade Haiti

Orkanen Tomas har orsakat svåra översvämningar i staden Leogane, epicentrum för januaris stora jordskalv i Haiti. Här lever uppemot 90 000 människor fortfarande i tält. Rädda Barnen räknar med att minst 35 000 människor kan ha påverkats av orkanen.

Egendom har förstörts, tält har blivit översvämmade och Leoganes gator har nu blivit snabbt strömmande floder. Familjer i de centrala delarna av staden och de som lever öster om staden är de värst drabbade.

– Denna stad decimerades av jordbävningen i januari, och det är viktigt att vi snabbt får ut hjälp till de familjer vars liv igen har vänts upp och ned genom denna andra katastrof. De vi har pratat med säger att de behöver mat och rent vatten, säger Gary Shaye, chef för Rädda Barnen i Haiti.

Enligt Rädda Barnen står nu tusentals barn inför en förnyad risk för potentiellt dödliga sjukdomar som malaria, diarré, dengue-feber, lunginflammation och hudinfektioner på grund av kyla och fukt. Dessutom kommer den enorma mängden av vatten kunna blanda sig med avloppsvatten och avfall, vilket ökar risken för att dödliga kolerabakterier ska sprida sig. Koleran har redan dödat fler än 440 personer i landet.

– Med denna typ av katastrof är små barn och nyfödda alltid de mest utsatta. Många barn är redan svaga av undernäring och efter att ha levt i svåra förhållanden som i läger. Enkla behandlingsbara sjukdomar som malaria och lunginflammation kan vara dödliga om barnen inte får medicinsk hjälp. Vi oroar oss också för risken för kolera, som vi kämpar hårt för att förhindra att nå staden, säger Mari Mörth, katastrofansvarig på Rädda Barnen.

Rädda Barnen vädjar nu om ytterligare två miljoner dollar för att möta denna hotande dubbelkatastrof.
Katastrofarbetet kommer att intensifieras i Leogane med reparationer av toaletter och rening av vattentäkter. Rädda Barnens personal kommer att distribuera livsmedel och rent vatten och tillhandahålla grundläggande hälso- och sjukvård.


Vill du komma i kontakt med Gary Shaye eller Mari Mörth, ring Rädda Barnens presstjänst på 08 698 90 90.
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children’s rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children’s lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33