Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Skolstarten ny början för Haitis barn


Oktober innebär start för det nya skolåret i Haiti. För barnen är det en välkommen återgång till normalitet och rutiner efter jordbävningskatastrofen i januari. Rädda Barnen har stött över 270 skolor med allt från säkrare byggnationer till skolmaterial och lärarutbildning.
Medan Haiti fortfarande kämpar med att rensa upp i förödelsen och reparera hus och infrastruktur, har skolorna satsat stort på att årets skolstart ska innebära en ny början för eleverna.
- Vi vet att barn är de mest utsatta vid katastrofer. Att kunna erbjuda dem normalitet, en trygg miljö och möjlighet till en kvalitativ utbildning är ett oerhört viktigt stöd i deras läkningsprocess och hjälper dem att kunna blicka framåt, säger Gary Shaye, chef för Rädda Barnen i Haiti.

Jordbävningssäkrade byggnader
Säkrare byggnadskonstruktioner har varit ett av fokusområdena inom utbildningsprogrammen. Rädda Barnen har bland annat byggt upp Abélard-institutet i Léogane, en skola som låg vid jordbävningens epicentrum. Det nya institutet är ett exempel på hur innovativa och samtidigt enkla byggnadstekniker kan göra en byggnad mer orkan- och jordbävningsmotståndskraftig. Den används nu som prototyp för andra skolbyggnationer.

Möbler och material
Sedan jordbävningen har Rädda Barnen stött över 270 skolor i Haiti med bland annat möbler, undervisningsmaterial och skolpaket till barnen. Man har också hållit vidareutbildning för lärare, med särskilt fokus på hur de kan möta de drabbade barnens psykologiska och sociala behov.

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33