Gå direkt till innehåll
Inger Ashing, ny CEO för Save The Children. Fotograf: Ulrika Pudas
Inger Ashing, ny CEO för Save The Children. Fotograf: Ulrika Pudas

Pressmeddelande -

Save The Children får ny global chef från Sverige

För första gången i Save The Children Internationals historia får organisationen en högsta chef som är från Sverige. Det är Inger Ashing som har fått rörelsens förtroende att axla rollen som CEO efter Helle Thorning- Schmidt, tidigare statsminister i Danmark, som avgick i juni efter tre år på posten. Inger Ashing har sedan 2018 varit direktör för myndigheten Delegationen mot segregation och tillträder sin nya position under hösten. 

– Jag kan inte tänka mig ett viktigare eller mer angeläget uppdrag. De mest marginaliserade barnen i världen är mer utsatta än någonsin. Miljoner barn dör innan sin femårsdag i sjukdomar som går att förebygga. Barn förvägras sin rätt till utbildning, sin rätt till trygghet och sin rätt till skydd. Jag är hedrad och glad över förtroendet, och ödmjuk inför uppgiften, säger Inger Ashing, tillträdande CEO för Save the Children International (SCI/SCA).

Inger Ashing har tidigare varit ordförande för Rädda Barnen i Sverige, 2008-2016, och varit medlem i Rädda Barnen sen 1992. Närmast kommer hon från rollen som direktör för myndigheten Delmos, Delegationen mot segregation. Innan dess var Inger Ashing regeringens nationella samordnare för unga som varken arbetar eller studerar. Hon har också varit ställföreträdande Generaldirektör för MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Hon har varit engagerad i barns och ungas rättigheter sedan barnsben.

– Jag är oerhört stolt över att en från vår egen folkrörelse blir högsta chef för Save the Children International. Inger Ashing har varit med och byggt upp och förhandla fram den organisation som i dag är en global rörelse. I dag delar jag och svenska Rädda Barnens 70 000 medlemmar glädjen över att Save The Children International får en mycket omtyckt och kompetent person som CEO säger Lise Bergh, ordförande för Rädda Barnen i Sverige.

I samband med att Inger Ashing tillträder sin post som CEO kliver Raymond Mankowitz in som Rädda Barnen Sveriges representant i den internationella styrelsen. Raymond Mankowitz har tidigare lång erfarenhet från svenska och globala organisationer där han arbetat för McDonald’s Corporation i den svenska och nordiska ledningen som kommunikationsdirektör med övergripande ansvar även för CSR & Sustainabilty. Raymond har också varit ordförande för Ronald McDonald barnfond i nio år.

– Jag är både ödmjuk och tacksam över möjligheten att få bidra ytterligare till att utveckla det oerhört viktiga arbetet med fokus på barns rättigheter. Det är sporrande att få jobba med att lyfta barns rättigheter utifrån aspekter som social hållbarhet och barnkonventionen, säger Raymond Mankowitz som även sitter i Rädda Barnen Sveriges styrelse.

Fakta om Rädda Barnen/Save the Children:

Den 19 maj 1919 blev ett massmöte i Albert Hall startskottet för Save the Children Fund i UK. Eglantyne Jebb insåg att samhället måste förändras för att barn skulle få det bättre och hon var en av de första att formulera begreppet "barnets rättigheter". Sex månader senare bildades Rädda Barnen i Sverige. Ordförande var Ellen Palmstierna och bland de aktiva fanns journalisterna Gerda Marcus och Elin Wägner.

Save the Children Alliance grundades i Genève 1972 av Rädda Barnen-organisationer från olika delar av världen. Kontoret var först i Genève och därefter i London. Bland deras tidigare generalsekreterare återfinns bland andra Burkhart Gnärig och Charlotte Petri Gornitzka (2008-2010). Charlotte var den första svenskan att inneha posten som generalsekreterare för Save the Children Alliance. År 2010 gick Rädda Barnens medlemsländer ihop och grundade Save The Children International vars huvudkontor ligger i London. Första VD på posten var Jasmine Whitbread (2010- 2015), den andra var Helle Thorning-Schmidt (2016-2019) som efterträds av Inger Ashing (2019-) 

Fakta om Ashing:

Ålder: 45 år

Familj: Gift, tre barn

Född: Alton Hamshire, England,

Övrigt: Dubbla medborgarskap i Storbritannien och Sverige.

Karriär i urval: Direktör Delmos, Nationell samordnare, stf Generaldirektör MUCF, ordförande Rädda Barnen Sverige

Utbildning: pol mag, statsvetenskap, Lunds universitet.


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.