Gå direkt till innehåll
Rädda Barnen skapar en modern fältassistent - använder AI i kampen mot psykisk ohälsa i gamingvärlden

Pressmeddelande -

Rädda Barnen skapar en modern fältassistent - använder AI i kampen mot psykisk ohälsa i gamingvärlden

Inom gamingvärlden är det stundtals rå jargong och ett hårt klimat. Detta är i dag en arena där många barn och unga vistas, samtidigt som vuxnas insyn och möjlighet att ingripa är begränsad. Inom Rädda Barnens direktverksamhet möter vi barn och ungas berättelser från gamingvärlden och har utifrån den kunskapen under en tid arbetat kring hur vi även här kan vara närvarande, stöttande och skyddande. Rädda Barnen arbetar nu fram en smart modell som på barns villkor gör det möjligt att stötta och skydda barn och unga i den miljön. Med hjälp av AI kommer vi kunna upptäcka, kontakta och ge stöd till barn i utsatta situationer.

Med stöd från Svenska Postkodlotteriet och dess lottköpare, i samarbete med gamingbranschen och genom att dra nytta av modern teknik kommer Rädda Barnen kunna skapa framtidens fältassistent. Ett AI som kan agera som en fältassistent som alltid är online, en nattvandrare som är tillgänglig dygnet runt eller en fritidspedagog som finns där när barn och unga behöver det.

– Vuxenvärlden har väldigt lite insyn i vad som händer i gamingvärlden samtidigt som allt fler barn och unga vittnar om övergrepp och mobbning. Detta ser vi inte bara i Sverige, utan det här är ett globalt problem. Nu får vi möjlighet att hjälpa de barn som far illa på ett nytänkande och effektivt sätt, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

– Det förekommer stundtals ett hårt klimat i gamingvärlden och få vuxna är medvetna om vad barn möts av online i dag. I dag får vi presentera en smart modell som på barns villkor gör det möjligt att stötta och skydda barn och unga i den miljön, vilket i sin tur bidrar till en tryggare uppväxt. Tack vare alla som är med i Postkodlotteriet möjliggörs denna innovativa satsning, säger Eva Struving, managing director på Svenska Postkodlotteriet.

  Modellen drar nytta av befintlig data och länkar samman målgruppen med Rädda Barnens ordinarie stödfunktioner, som vid behov kan lotsa vidare till ett ekosystem av aktörer som på olika sätt arbetar för barns rättigheter, trygghet och skydd.

  Projektet löper över fyra år och målet är att nå 240 000 barn och unga med plattformen, samtidigt som minst 10 000 som far illa ska erbjudas stöd. Om projektet når framgång ska det snabbt kunna skalas upp globalt för att ge stöd till de hundratals miljoner barn som befinner sig på dessa plattformar.

  Projektet tilldelas 25 miljoner kronor och är ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet varje år. Sedan starten 2005 har Postkodlotteriet förmedlat drygt elva miljarder kronor till ideella organisationers viktiga arbete

  Ämnen

  Kategorier


  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

  Följ oss på:

  Twitter

  Facebook

  Kontakter

  Rädda Barnens pressjour

  Rädda Barnens pressjour

  Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
  Anne Thorngren

  Anne Thorngren

  Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
  Åsa Runström Awad

  Åsa Runström Awad

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
  Oskar Kollberg

  Oskar Kollberg

  Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

  Relaterat innehåll

  Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

  Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

  Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

  -som respekterar och värdesätter varje barn.
  -som lyssnar till – och lär av – barn
  -som ger varje barn framtidstro och möjligheter.