Följ Rädda Barnen

Rädda Barnen lanserar podd om barn på flykt i Centralamerika

Pressmeddelande   •   Sep 19, 2018 14:51 CEST

Bild av Luis Carranza Cruz. Foto: Alex Webb/Magnum Photos för Save the Children

Våren 2018 spreds nyheten om att närmare 2000 barn separerats från sina föräldrar vid gränsen mellan USA och México. Men vilka är barnen, och vad flyr de ifrån? I Rädda Barnen Dokumentär möter vi barnen och får höra deras berättelse.

De senaste åren har brutalt gängvåld och utbredd fattigdom, fått hundratusentals ungdomar att lämna sina hem i Centralamerika. Målet är att ta sig till USA, där myndigheterna har svarat med stängda gränser och deportationer.

En del i USA:s hårda linje mot illegal invandring har varit att separera barn från sina föräldrar, något som drabbade 13-åriga Katery från Honduras. Hon skildes hon från sin pappa och placerades ensam i flyktingförvaret ”hundrastgården”.

– Jag kände mig ensam och jag saknade min pappa. Jag var orolig, och jag grät för jag hade ingen aning om vad som skulle hända med mig, berättar Katery i podden Rädda Barnen Dokumentär.

Rädda Barnen Dokumentär är inspelad på plats i Centralamerika och USA. Här möter lyssnaren några av de ungdomar som tvingats lämna sina hem; bland andra Luis Carranza Cruz som berättar om försöket att ta sig genom México på tåget La Bestia, en resa som förvandlades till en mardröm och som förändrade hans liv för alltid, 17-åriga Elisabeth från El Salvador som försökte ta sig till USA efter hon hotats med kidnappning och Brian som gick med i gänget MS 13 som ett sätt att försvara sig. Dessutom, Madeleine Gomez som lyckades ta sig till USA men som fortfarande efter åtta år i Houston kämpar för att hålla drömmen vid liv.

– Det är första gången vi gör en dokumentär podd, och genom att arbeta med ljud på det här sättet får vi möjlighet att sätta de ungas berättelser i centrum på ett sätt vi inte kunnat innan. Det är stundtals smärtsam lyssning, men för oss har det varit viktigt att lyfta en situation det annars är tyst om i Sverige, säger Oskar Kollberg, projektledare på Rädda Barnen.

Medverkar gör också experter och andra som på olika sätt möter barnen på flykt i Centralamerika. Rädda Barnen Dokumentär är producerad av produktionsbolaget Soundtelling. Poddserien består av tre avsnitt inspelade i tre olika länder;  El Salvador, Guatemala och USA.
 
Podden finns att lyssna på from idag den 19 september, då det också är ett lanseringsevent på Folkoperan i Stockholm. Klockan 19 leder radioproducenten Linda Jensen Kidane ett samtal kring situationen i Centralamerika och konsekvenserna av Trumps migrationspolitik. Medverkar gör Torgny Svenungsson, enhetschef för Latinamerika på Sida, Paola Castro Neiderstam, tematisk expert på Rädda Barnen, Erik Halkjaer, frilansjournalist med stor erfarenhet av att bevaka Centralamerika samt Mohamed El Abed, podcastproducent

För att lyssna på poddserien, klicka på länk: https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/radda-barnen-dokumentar/

Kort film om podden finns här:https://youtu.be/5nFj7LXwL08


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Bifogade filer

PDF-dokument