Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rädda Barnen kraftsamlar: Sex miljoner fler barn under fem år ska överleva

Varje år dör två miljoner barn samma dag som de föds. Nio miljoner barn dör före sin femte födelsedag och det alltför ofta i sjukdomar som lätt går att bota. Det betyder att 25 000 barn varje dag - eller ett barn var tredje sekund - dör i onödan.

I dag lanserar internationella Rädda Barnen en omfattande satsning på barns rätt till överlevnad. En insats som kommer att pågå i över fem år. Målet är högt satt: Dödligheten bland barn under fem år ska minska med två tredjedelar till år 2015, i enlighet med millenniemål nummer fyra. Det betyder att varje år ska sex miljoner fler barn överleva.

- Dessa små barns död är inte slumpmässiga händelser som vi inte kan kontrollera. Tvärtom. I stor utsträckning är de resultatet av politiska beslut. Barnadödligheten påverkas av ekonomiska och miljömässiga faktorer som regeringar och internationella institutioner bidrar till. Följaktligen går det att göra något åt små barns för tidiga död, säger Sanna Johnson, ansvarig för Rädda Barnens satsning mot barnadödlighet.

De allra flesta barn som dör gör det av sjukdomar som lätt kan botas och förebyggas, till exempel lunginflammation och diarré. Fler barn och mödrar måste nås i tid av bestående hälso- och näringsinsatser. Rädda Barnen kommer kraftigt att utvidga organisationens hälso- och nutritionsprogram i fält. År 2015 ska Rädda Barnen nå 50 miljoner kvinnor i fertil ålder och barn med beprövade hälso- och nutritionsinsatser.

- Inga barn under fem år ska dö av sjukdomar som kan förebyggas. Vi ska påverka makthavare att ta de politiska beslut som krävs för att millenniemål nummer fyra ska kunna förverkligas, säger Sanna Johnson.

Rädda Barnens insats fokuserar på de 25 länder där barnadödligheten är som högst. Kina, Etiopien, Indien, Nigeria, Pakistan och Sierra Leone är prioriterade länder. 500 miljoner dollar kommer satsningen att kosta.

Ladda ner Rädda Barnens rapport om barnadödlighet "The next revolution" på www.rb.se/press. Vill du komma i kontakt med Sanna Johnson eller andra som arbetar mot barnadödligheten ute i fält eller på huvudkontoret, kontakta presstjänsten på 08 698 90 90.

Bakgrund

Rädda Barnen är en rättighetsbaserad organisation, som jobbat med barns rätt till överlevnad alltsedan starten 1919. I år firar FN:s konvention om barnets rättigheter 20 år. Artikel nummer sex handlar om barns rätt att överleva och att utvecklas. Det är med den utgångspunkten som Rädda Barnen nu tar krafttag mot barnadödligheten. År 2000 enades världens ledare i åtta milleniummål som ska vara uppfyllda till 2015. Det fjärde milleniummålet handlar om att reducera barnadödligheten med två tredjedelar.

 

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.