Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny undersökning om shaken baby syndrome: Spädbarn skakas till döds - landstingen måste informera om riskerna

Tvärtemot vad många föreställer sig är misshandel av små och späda barn vanligare än misshandel av barn i skolåldern eller tonåren. Ett sätt att allvarligt skada sitt lilla barn är att skaka det. I en ny undersökning från Rädda Barnen menar landstingen att de informerar, men föräldrar upplever inte att de får någon information.


Tom, fem månader är ensam hemma med sin pappa. Han gråter. I desperation över att inte få tyst på Tom lyfter pappan upp honom och skakar hårt. Tom blir tyst. När han varit tyst en lång stund ringer pappan efter en ambulans.

Enligt barnhälsovårdsöverläkarna i Sveriges olika landsting får de flesta nyblivna föräldrar information om riskerna med att skaka små barn. Men Rädda Barnens undersökning Det som ingen vill prata om - en rapport om att förebygga misshandel av spädbarn visar att hälften av de mammor och pappor som fick barn under 2007 och 2008 inte har fått någon information alls om hur de kan trösta sitt skrikande barn. Endast en fjärdedel har fått information om riskerna med att skaka ett spädbarn. Sex av tio föräldrar har aldrig träffat personal inom barnavårds- eller mödravårdscentralerna som tagit upp ämnet barnmisshandel. Behovet av information är stort, nästan var femte nybliven förälder säger att de ibland tappar behärskningen då barnet skriker.

- Rädda Barnen kräver att alla landsting säkerställer att nyblivna mammor och pappor får information och stöd. Barn under ett år är en riskgrupp för misshandel. Om vi informerade nyblivna föräldrar om riskerna med att skaka spädbarn skulle vi rädda fler barn från att dö eller skadas allvarligt. Vi vet att tydliga råd om hur man tröstar barn är ett effektivt sätt att förebygga misshandel, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

En liten babys hjärna är halvflytande till konsistensen och väldigt känslig. Om barnet skakas kraftigt, sätts hjärnan i rörelse, den slår som en kraftig svallvåg fram och tillbaka mot skallen och blodkärlen brister. Skadan gör att babyn slutar skrika, permanenta hjärnskador uppstår och i värsta fall dör barnet. Om barnet överlever kanske det aldrig kan se eller lära sig att gå eller prata.

Rapporten finns att ladda ner på http://www.rb.se/sv/Aktuellt/
Åsa Landberg når du genom Rädda Barnens presstjänst, tel. 08-698 90 90.

Fotnot
Sedan 2000 har antalet polisanmälningar om misshandel av barn 0-6 år ökat kraftigt. Från 938 fall år 2000 till 1 526 fall år 2007. Endast nio procent av dessa ledde till åtal. Vid en jämförelse mellan 2000 och 2006 har andelen föräldrar som själva anger att de knuffat, huggit tag i eller ruskat sitt barn fördubblats. För barn under ett år har andelen femdubblats.
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children's rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children's lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Ämnen

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.