Pressmeddelande -

Hundratusentals barn i Pakistan behöver trygghet och skydd

Rädda Barnen öppnar nu barnvänliga platser runt om i Pakistan för att ge drabbade barn ett ställe där de kan leka och få en chans att återhämta sig.
”Jag var jätterädd. Jag var så rädd att jag grät. De vuxna grät också. Vattnet tog alla våra fält och vår trädgård, det stannade 10 meter från vårt hus”. Raheel, 16 år.

Pakistans översvämningsdrabbade barn får stöd att hantera och bearbeta de fruktansvärda upplevelser som de har varit med om. På Rädda Barnens barnvänliga platser kan de också skyddas mot våld och utnyttjande och lära sig hur de själva kan undvika de risker och faror som katastrofen fortsätter att föra med sig. De barnvänliga platserna erbjuder ett skydd mot barnarbete, trafficking och kidnappning – företeelser som ofta ökar i katastrofsituationer. Barn som har det extra svårt eller är skadade kan få hjälp till vidare assistans.

- De barnvänliga platserna ger barnen en trygg plats i kaoset. De kan leka där och bara vara barn. Barnvänliga platser ger också föräldrarna en möjlighet att börja bygga upp sina liv igen, medan barnen tas om hand av människor från deras lokalområde som de kan lita på, säger Minja Peuschel, rådgivare på Rädda Barnen

14 barnvänliga platser har hittills satts upp, bland annat fyra i Swatdalen. Rädda Barnens team i Pakistan planerar att sätta upp över 90 barnvänliga platser i de utsatta områdena. Målet är att ha nått en miljon barn i januari 2011.

Översvämningarna har påverkat drygt sju miljoner barn, och katastrofen har utsatt dem för en mängd risker.

- Barnen har varit med om något mycket traumatiskt, men hoten mot dem är ännu inte över, tvärtom så ökar de: vattenburna sjukdomar, matbrist, hemlöshet, trånga levnadsförhållanden och stegrande fattigdom. Eftersom så många skolor spolats bort förlorar de även utbildningstid eller för att de inte kan fortsätta gå i skolan eftersom de måste arbeta och bidra till familjens överlevnad. Rädda Barnen arbetar intensivt för att dämpa dessa hot, säger Kristina Granqvist, Rädda Barnens medarbetare på plats i Pakistan.

Rädda Barnen har hittills nått över 100 000 människor i Pakistan med akutsjukvård, tält, hushålls- och hygienartiklar, mat och andra förnödenheter. Insatsarbetet pågår i elva distrikt i landets fyra provinser.

För mer information och för att komma i kontakt med Kristina Granqvist i Pakistan eller Minja Peuschel: kontakta Rädda Barnens presstjänst 08-698 90 90 eller press@rb.se
Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter.
Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer - i Sverige och i världen.

Save the Children fights for children’s rights.
We deliver immediate and lasting improvements to children’s lives worldwide.

Rädda Barnen
Save the Children Sweden
SE-107 88 Stockholm
Besöksadress/Visiting address Landsvägen 39
Sweden
Växel/Switchboard +46 8 698 90 00
Fax +46 8 698 90 10
Plus/Bankgiro 90 2003-3
www.rb.se

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och i åtta regioner runt om i världen. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

http://www.raddabarnen.se

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterade nyheter