Gå direkt till innehåll
Personal från Rädda Barnen mäter undernäring hos ett barn i Haiti. Foto Rädda Barnen.
Personal från Rädda Barnen mäter undernäring hos ett barn i Haiti. Foto Rädda Barnen.

Pressmeddelande -

En miljon barn fast i gängkrigets Haiti

Det extrema gängvåldet i Haiti gör att familjer inte får tillgång till mat, vatten och sjukvård. Barn kan inte gå i skolan och riskerar att rekryteras av väpnade grupper och utsättas för sexuellt våld, säger Chantal Imbeault, Rädda Barnens landchef i Haiti.

Över en miljon barn i Haiti, en fjärdedel av landets barn, lever i områden som kontrolleras av eller står under inflytande av beväpnade gäng. Gängen kontrollerar runt 90 procent av landets huvudstad Port-au-Prince. Minst 200.000 barn har tvingats fly från sina hem under de senaste två åren på grund av våld och attacker. Under de senaste veckorna har situationen eskalerat och familjer som är instängda i Port-au-Prince kämpar för att klara sig när de skurits av från matleveranser. 277 000 barn under fem år i Haiti beräknas nu lida av undernäring - omkring 40 procent av dem bor i Port-au-Princes storstadsregion.

Kollapsad sjukvård

Barn löper en omfattande risk att utsättas för rekrytering till gäng och utsättas för sexuellt våld. De flesta vårdinrättningar är otillgängliga på grund av våldet, vilket innebär att tusentals familjer och barn står utan hälso- och sjukvård.

Chantal Imbeault, Rädda Barnens landchef i Haiti:

"Situationen i Haiti har utvecklats till en fullständig mardröm. Gäng har förvandlat städer till rena slagfält. Familjer lever i ständig rädsla, kan inte lämna sina hem och saknar tillgång till mat, rent vatten och akut sjukvård. Barn kan inte gå i skolan och riskerar att rekryteras av väpnade grupper och utsättas för sexuellt våld”.

"Varje dag tvingas hundratals barn över hela landet bort från sina hem. Många av barnen har fördrivits flera gånger”.

"Tre miljoner barn är i akut behov av humanitärt bistånd i Haiti i år. Vår personal och andra hjälporganisationer kämpar för att distribuera hjälpen samtidigt som våldet fortsätter att eskalera i delar av landet. Våldet måste få ett slut, annars kommer barnen att fortsätta betala det högsta priset."

Humanitära finansieringen måste öka

Alla parter måste göra sitt yttersta för att skydda barnen och följa internationell humanitär rätt. Rädda Barnen uppmanar det internationella samfundet att omedelbart öka den humanitära finansieringen av krisen i Haiti.

Rädda Barnen delar ut kontanter så att familjer kan köpa mat och andra nödvändigheter, och levererar hälso- och näringsstöd, inklusive behandling av barn för undernäring och ger näringsrådgivning till vårdgivare. Rädda Barnen hjälper också barn att få tillgång till bland annat vatten och sanitet. Rädda Barnen arbetar med utbildning och barns rätt till trygghet och skydd från våld. Rädda Barnen har funnits på plats i Haiti sedan 1978.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.