Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Efterlängtat beslut om papperslösa flyktingars rätt till vård

Rädda Barnen och ett stort antal andra organisationer har drivit på för att regeringen ska besluta om rätten till vård för papperslösa men det har tagit orimligt lång tid att komma hit. 
Nu meddelar socialminister Göran Hägglund (KD) att inriktningen är att genomföra ändringen den 1 juli 2013.

-Det är oerhört glädjande att regeringen och miljöpartiet äntligen kommit till en överenskommelse om vård för gömda och papperslösa, säger Elisabeth Dahlin, Rädda Barnens Generalsekreterare.

 Även om det fortsatt dröjer till juli 2013 innan överenskommelsen i praktiken träder i kraft finns redan idag möjligheter för landstingen att besluta om att ge gömda och papperslösa vård. Ett antal landsting har redan fattat detta beslut, Rädda Barnen hoppas nu att resterande landsting kan följa efter då signalen från regeringen är så tydlig.

Genom överenskommelse lever Sverige upp till den självklara rätt till vård som uttrycks i Barnkonventionen.  Nu börjar ett annat viktigt arbete som handlar om att stat, landsting och kommuner behöver skapa förutsättningar för att papperslösa ska ha praktiska möjligheter att söka den vård de har rätt till.

- Bland annat måste myndigheter jobba aktivt med att skapa förtroende i dessa grupper. Självfallet är Rädda Barnen beredda att bidra i ett sådant arbete, säger Elisabeth Dahlin

För mer information kontakta:
Rädda Barnens Presstjänst 08-698 90 90

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30