Gå direkt till innehåll
Allt fler barn hemma – digitalt fritids kan skapa den trygghet barn efterfrågar

Pressmeddelande -

Allt fler barn hemma – digitalt fritids kan skapa den trygghet barn efterfrågar

Allt fler barn är hemma från skolan med anledning av corona. Därför har Rädda Barnen och Generation Pep tagit initiativ till ett digitalt fritids med stöd av Radiohjälpen och Skandias stiftelse Idéer för livet, där barn kan lära sig olika saker, få en aktiv fritid och stöd. Tillsammans med offentliga aktörer, organisationer och företag kan vi starta en verksamhet som ger barn den trygghet de efterfrågar nu.


Coronakrisen är ett akut och allvarligt hot mot barns trygghet och skydd. På vissa orter är så många som var tredje barn hemma från skolan. Konsekvenserna börjar redan synas i samhället och vi måste därför agera snabbt och uthålligt. Skolan och fritidshemmen är viktiga skyddsfaktorer för barn i som lever i utsatta situationer. Barn som lever i familjer på marginalen eller där våld är en del av vardagen riskerar att förlora det viktiga stöd skolans lärare, elevhälsopersonal och fritidsledare idag utgör. När skolor helt eller delvis stänger eller när barn i perioder måste vara hemma riskerar de snabbt att hamna utanför samhällets radar.

– Vi hör från olika socialtjänster att orosanmälningarna minskar. När vuxna och barn möts i mindre utsträckning minskar möjligheten att fånga upp barn på samma sätt som tidigare. Nu har vi möjlighet att med gemensamma krafter stötta och hjälpa barn som har det svårt hemma, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Rädda Barnen och Generation Pep har tagit initiativ till ett digitalt fritids tillsammans med offentliga aktörer, andra organisationer och företag. Bland annat Radiohjälpen och Skandia möjliggör nu att barn ska få möjligheter att utveckla kunskap, få en aktiv fritid bortom sina egna digitala nätverk och få psykosocialt stöd av trygga vuxna.

I och med isolering och karantän kopplat till corona ökar risken för övergrepp, både i hemmet som på internet. Hela samhället behöver här hjälpas åt för att förebygga detta och stötta dessa barn. Vi vill verka för att barn får bra anpassad information om deras rättigheter och vart de skall vända sig om något händer. Vi vill med plattformen också guida och lotsa barn till vart de kan få såväl inspiration för att få en meningsfull fritid men också stöd när något jobbigt händer, både hemma och på nätet.

– När fler barn spenderar mer tid hemma vet vi att stillasittandet ökar. Som en del av plattformen vill vi vara med och sprida rörelseglädje till alla barn. Rörelse har en rad positiva effekter, det minskar risken för en rad olika sjukdomar på sikt och har en direkt effekt i att vi blir gladare och piggare, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep

Digifritids.se utvecklas i samarbete med ustwo och kommer finnas tillgängligt för alla barn men riktar sig främst till barn i låg- och mellanstadiet, och finansieras delvis av Radiohjälpen och Skandias stiftelse Idéer för livet.

– Vi är stolta över att så snabbt kunna bidra till detta viktiga projekt. Radiohjälpen har en omfattande respons kring corona och särskilt för riskgrupperna just nu, och detta är ett av de första projekten vi har beslutat om, säger Kristina Henschen, generalsekreterare på Radiohjälpen.

– Skandias stiftelse Idéer för livet bidrar till att skapa ett samhälle med bättre hälsa och ökad trygghet. Vi har samarbetat med Rädda Barnen i många år och för oss är det självklart att vara med och möjliggöra digitalt fritids. Vi vill också passa på att uppmana fler aktörer i näringslivet att engagera sig, säger Stina Liljekvist, ordförande för Skandias stiftelse Idéer för livet.


Kontaktuppgifter:

Rädda Barnen:
Vendela Rundberg
Pressekreterare
07 33 55 34 33
vendela.rundberg@rb.se

Generation Pep:
Emma Blomdahl Wahlberg
Kommunikationsansvarig
46 (0) 70 649 46 90
emma@generationpep.se

Radiohjälpen:
Kristina Henschen
Generalsekreterare
+46-8-784 36 20
Kristina.henschen@svt.se

Skandias stiftelse Idéer för livet:
Stina Liljekvist
Ordförande
072-719 40 56
Stina.liljekvist@skandia.se

Ämnen

Taggar


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Presskontakt

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Sektionschef Press & Påverkan 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 073-355 34 33