Gå direkt till innehåll
Åsa Regnér ny generalsekreterare för Rädda Barnen

Pressmeddelande -

Åsa Regnér ny generalsekreterare för Rädda Barnen

Åsa Regnér har utsetts till ny generalsekreterare för Rädda Barnen. Hon har lång erfarenhet av arbete med mänskliga rättigheter och är idag assisterande generalsekreterare i FN och biträdande chef för FN-organet UN Women, där hon arbetat sedan 2018. Hon tillträder den nya tjänsten som generalsekreterare för Rädda Barnen den 20 augusti 2023.

Åsa Regnér har haft flera olika ledande ställningar med fokus på rättighetsfrågor, både inom politiken och i civilsamhället, i Sverige och internationellt. Hon har idag en tjänst vid FN:s högkvarter som assisterande generalsekreterare i FN och biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women, där hon på olika sätt arbetat för flickors och kvinnors rättigheter. Åsa har också varit chef för UN Women i Bolivia. Dessförinnan har hon varit generalsekreterare för RFSU. Mellan 2014 och 2018 var hon Sveriges barn-, äldre- och jämställdhetsminister, där hon bland annat aktivt deltog i arbetet med att göra barnkonventionen till lag i Sverige 2020.

– Det är fantastiskt roligt att få möjlighet att leda en organisation som funnits vid barnens sida i över hundra år. Som varje dag målmedvetet och oförtrutet arbetar för att göra världen lite bättre för barn. Och som faktiskt behövs mer än på länge. Utmaningar är många. Barn har drabbats av en pandemi, färre barn går i skolan, fler barn är på flykt undan konflikter, krig och klimatkatastrofer, och fler barn än tidigare lider av hunger. Därför känns mitt nya uppdrag både viktigt och angeläget, säger Åsa Regnér, tillträdande generalsekreterare för Rädda Barnen. Jag ser mycket fram emot att möta medarbetare och medlemmar, och att tillsammans fortsätta göra skillnad för barn, oavsett om det är i Ukraina, Jemen eller Sverige.

Maria Schillaci, styrelseordförande för Rädda Barnens riksförbund:

– Det är med stor glädje och entusiasm som jag välkomnar Åsa Regnér som ny generalsekreterare för Rädda Barnen. Hon har den kompetens och erfarenhet vi eftersöker i ledarskap och av rättighetsfrågor i stort och av barns rättigheter specifikt med arbete på den internationella arenan, men också nationellt, i regering och ideell sektor.

– Riksförbundets styrelse ser att Åsa Regnér med sin bakgrund och starka drivkraft kommer att flytta fram positionerna för barnrättsfrågorna i Sverige och bidra till att ge Rädda Barnen en stark röst i världen i vår globala rörelse. Med Åsa Regnér som generalsekreterare kommer vi att fortsätta utveckla Rädda Barnen som modern folkrörelse och barnrättsorganisation, med barns röster och delaktighet i fokus.

Åsa Regnér tillträder sin nya tjänst som generalsekreterare för Rädda Barnen den 20 augusti.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.