Gå direkt till innehåll
 Barn vandrar bland förödelsen i staden i Khan Younis i Gaza. Foto: Sacha Myers
Barn vandrar bland förödelsen i staden i Khan Younis i Gaza. Foto: Sacha Myers

Pressmeddelande -

21 000 barn beräknas vara försvunna i krigets Gaza

I krigets Gaza letar förtvivlade föräldrar efter sina barn - barn som tappats bort i kaoset, barn som begravts i omärkta gravar eller som ligger fast under rasmassorna. Enligt uppskattningar saknas minst 21 000 barn i Gaza.

Sedan den sjunde oktober har 14 000 barn dödats i Gaza, enligt det lokala hälsoministeriet. Runt hälften av barnen har ännu inte kunnat identifieras, delvis för att kropparna är så svårt skadade. Utöver dödstalen beräknas runt 21 000 barn vara försvunna. Rådande omständigheter gör det svårt att exakt verifiera information men uppskattningar gör gällande att 17 000 av barnen ska ha förlorat kontakten med sina familjer i kaoset medan 4000 barn beräknas ligga fångade under rasmassorna. Hur många som ligger begravda i omärkta gravar är osäkert.

En av Rädda Barnens barnskyddsspecialister i Gaza säger:

"Föräldrar berättar för oss att de inte vet var deras barn är någonstans och varje dag hittar vi ensamma barn som letar efter någon de känner. Vi arbetar tillsammans med partners för att identifiera ensamma barn och spåra deras familjer, men det är oerhört svårt när strider hela tiden tvingar folk att vara i rörelse.

Grannar och släktingar som tar hand ensamma barn kämpar för att tillgodose deras grundläggande behov som skydd, mat och vatten. Många barn är tillsammans med vuxna de inte känner vilket ökar risken för våld och övergrepp".

Barn hittade i massgravar

Rädda Barnens barnskyddsteam rapporterar att den israeliska offensiven i Rafah ytterligare ökat påfrestningarna på familjer och samhällen som försöker ta hand om de ensamma barnen. Enligt barnskyddsteamet är det nästan omöjligt att bekräfta identifiering av en kropp i de fall då hela familjer har dödats. Restriktioner gör att utrustningen och experterna som behövs för ett sådant jobb inte tillåts komma in.

Barn finns också bland de som nyligen hittats i massgravar, där många visar tecken på tortyr och summariska avrättningar, liksom potentiella fall av människor som begravts levande, enligt FN.

Samtidigt är det osäkert var omkring 250 palestinska barn från Västbanken som förts till israeliska militärfängelser befinner sig. På grund av de striktare restriktioner som införts sedan oktober har familjerna inte fått reda på var barnen finns eller hur de mår. Sedan oktober har 33 israeliska barn dött, om det finns barn kvar bland gisslan som hålls i Gaza är osäkert.

"Desperat behov av vapenvila"

Åsa Regnér, generalsekreterare Rädda Barnen:

"Föräldrar plågas av ovisshet om var deras barn befinner sig, eller om de ens är vid liv. Ingen mamma eller pappa ska behöva gräva sig genom bombade hus eller massgravar för att leta efter sitt barns kropp. Inget barn ska behöva vara ensamt och oskyddat i en krigszon. Inget barn ska frihetsberövas eller hållas som gisslan.

Barn som är försvunna men vid liv är mycket sårbara. De måste skyddas och återförenas med sina familjer. För de barn som har dödats måste dödsfallen markeras formellt, familjer informeras, begravningsritualer respekteras och ansvar utkrävas. Jag upprepar vad som tidigare sagts, Gaza är i dag en kyrkogård för barn. Det måste göras en oberoende utredning och de ansvariga måste ställas till svars. Vi är i desperat behov av en vapenvila för att hitta saknade barn som överlevt och för att förhindra att fler familjer splittras."

Rädda Barnen har tillhandahållit viktiga tjänster och stöd till palestinska barn sedan 1953. Rädda Barnens team i Gaza arbetar tillsammans med lokala partners för att identifiera och stödja ensamkommande barn. Detta inkluderar individuell hantering av skyddsärenden för barn, kontantstöd till vårdgivare som tar hand om ensamma barn och psykosocialt stöd.

Ämnen

Kategorier


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.