Gå direkt till innehåll
Riksdagen: Detta bevakar Rädda Barnen i höst

Nyhet -

Riksdagen: Detta bevakar Rädda Barnen i höst

Igår öppnade officiellt Sveriges riksdag och markerade startskottet för det nya politiska arbetsåret. Rädda Barnen bevakar alltid frågor som har påverkan på barns rättigheter. Hur de olika politiska partierna agerar framöver får avgörande konsekvenser för barns liv och välmående – i Sverige och i världen.

Här är några av frågorna som Rädda Barnen bevakar särskilt noga i höstens motioner, debatter och förhandlingar.

  1. Barnrättsbudget som synliggör och prioriterar barns rättigheter
    Staten är skyldig att till fullo använda sina resurser för att tillgodose barns rättigheter och statens budget är det viktigaste verktyget för att fördela resurser i samhället. Det är där barns rättigheter måste prioriteras. Därför efterlyser Rädda Barnen en barnrättsbudgetering som visar hur budgetförslagen stärker barns rättigheter nu och på sikt, samt hur barn fått vara delaktiga. Vi kommer att bevaka initiativ och förslag kring att börja tillämpa barnrättsbudgetering i budgetpropositionen och budgetmotioner. Rädda Barnen kommer även att bevaka hur partierna i förslag och beslut agerar för barn i socioekonomisk utsatthet.

  2. Förslag kopplat till barns involvering i gängkriminalitet
    Det kommer många olika förslag från regeringen och politiska partier som riskerar att bryta mot barns lagstadgade rättigheter enligt barnkonventionen och som saknar bäring i evidens eller beprövad erfarenhet. Rädda Barnen följer mycket nära partiernas förslag för att komma till rätta med barns involvering i gängkriminalitet. Vi kommer särskilt att bevaka förslag och initiativ för att ge kommunerna statligt stöd till likvärdigt och långsiktigt vålds- och brottsförebyggande arbete. Huruvida pågående och kommande processer för vård till barn som har begått brott säkerställer en institutionsvård som sätter barns rättigheter och personalens kompetens i centrum, samt en eftervård som hindrar återfall i brottslighet. Vi kommer även att bevaka nya politiska initiativ för att barn som växer upp med våld i sitt närområde ska få stöd och rehabilitering genom en robust och obruten kedja av barnkrisstöd över hela landet.

  3. Migrationspolitiska förslag kopplat till barns rättigheter
    Den svenska migrationspolitiken rymmer högaktuella processer där partiernas ställningstaganden kommer att påverka situationen för barn i stor utsatthet. Vi bevakar särskilt ställningstaganden kring utredningen om informationsplikt för myndighetspersoner som stöter på personer utan papper samt förslag om ökad kontroll och begränsad rörelsefrihet för asylsökande.

  4. Politiska förslag som påverkar barn i krig och kriser
    Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med omfattande verksamhet globalt. Därför följer vi mycket nära partiernas motioner, debatter och förhandlingar kring Sveriges bistånd och utrikespolitik som påverkar barns rättigheter i världen. Allt fler barn tvingas leva i krig, idag lever cirka 468 miljoner av världens barn i en konfliktzon. Det sker ökade attacker mot skolor och sjukhus och enligt FN:s rapportering har världen aldrig tidigare upplevt samma nivå av vittnesmål om kränkningar mot barn i krig. Rädda Barnen vill se initiativ för att skapa en sammanhållen politik för att främja barns rättigheter i konflikter och kriser. En strategi, handlingsplan eller motsvarande skulle ge starkare politisk prioritet och strategisk riktning för att möta den globala krisen för barn i konflikter. Det rör inte minst barnen i Gaza som betalar det högsta priset för ett krig som de inte har någon del i. År 2023 slog israeliska styrkor och palestinska väpnade grupper tillsammans rekord i antalet allvarliga kränkningar av barns rättigheter i krig. Rädda Barnen kommer noga att bevaka hur partierna agerar för att stärka Sveriges röst för en omedelbar och definitiv vapenvila, humanitärt tillträde samt ansvarsutkrävande för övergreppen mot barn.

    Bifogat finns mer information om nämnda frågor och fler barnrättsfrågor Rädda Barnen kommer att bevaka under hösten.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig för journalister mellan klockan 08.00 och 20.00. 08-698 90 90
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare Svenska frågor 0723-57 67 56
Åsa Runström Awad

Åsa Runström Awad

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733-55 34 33
Oskar Kollberg

Oskar Kollberg

Presskontakt Pressekreterare Internationella frågor 0733 55 34 15

Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter - i Sverige och i världen.

Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse som kämpar för barns rättigheter. Med barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer – i Sverige och i världen. Vi arbetar för de barn som har det svårast. Barn som utsätts för våld och övergrepp, inte får gå i skola, saknar stöd från föräldrar och andra vuxna, lever i fattigdom eller i krig och katastrofer. Internationella Rädda Barnen är en av världens största barnrättsorganisationer med verksamhet i över 120 länder.

Vår vision är en värld där barnkonventionen är förverkligad och alla barns rättigheter tillgodosedda. Det är en värld

-som respekterar och värdesätter varje barn.
-som lyssnar till – och lär av – barn
-som ger varje barn framtidstro och möjligheter.