Följ Rädda Barnen

Rädda Barnens ställningstagande för utländska barn i syriska läger

Nyhet   •   Feb 20, 2019 23:56 CET

  • Minst 2500 barn som inte har syriskt medborgarskap vistas i läger i nordöstra Syrien. De här barnen är oskyldiga offer i en mångårig och brutal konflikt. Berörda stater måste ta ansvar för sina respektive medborgare. Det betyder att Sverige behöver säkerställa att svenska barn, deras mödrar och i förekommande fall fäder, får det konsulära stöd som krävs för att de utan risk för sina liv ska kunna ta sig till Sverige.
  • Många av dessa barn lever med sina mödrar i lägren. Det finns också barn som är utan föräldrar samt barn som själva är mödrar.
  • Barn har individuella rättigheter och Sverige som stat är ansvarig för att tillförsäkra dessa barn sina rättigheter, oavsett föräldrarnas agerande. Även om en förälder misstänks för att ha sympatiserat med eller stridit för terrororganisationen IS.
  • Precis som miljontals syriska barn har många av dessa barn drabbats av och uthärdat konflikt och akuta umbäranden. De flesta av dem har levt nära terrororganisationen IS brutala förtryck.
  • Givet situationen i nordöstra Syrien behöver deras skydd säkerställas och de behöver professionell hjälp för att kunna återhämta sig från det de gått igenom och få ett normalt liv. Rehabilitering kan inte ske i läger mitt i en mycket instabil krigszon. Det internationella samfundet och enskilda stater måste agera, nu.
  • Rädda Barnen-organisationer globalt uppmanar berörda stater att se till så att dessa barn kan återvända till sina hemländer på ett riskfritt sätt.
  • Svenska Rädda Barnen anser att den svenska regeringen ska agera på samma sätt som andra EU-stater och ge barnen och deras vårdnadshavare förutsättningar att återvända hem.
  • Rädda Barnen anser att terrorister och krigsförbrytare ska ställas inför rätta i enlighet med den internationella rättsordningen.
  • Rädda Barnen anser att Sverige och det internationella samfundet ska göra allt i sin makt för att skydda samtliga barn drabbade av kriget i Syrien.

”I den pågående debatten om hur Sverige ska hantera medborgare med förmodad koppling till terrororganisationen IS, riskerar de svenska barnen att falla offer ännu en gång. Efter att ha överlevt kriget och det extrema våldet under IS, kommer barnen också att drabbas av en paralyserad byråkrati som betraktar dem som säkerhetsrisker? ” säger Ola Mattsson, Sverigechef Rädda Barnen

https://www.savethechildren.net/article/more-2500-foreign-children-are-living-camps-north-east-syria