Gå direkt till innehåll
Foto: Maria De La Guardia / Save the children
Foto: Maria De La Guardia / Save the children

Pressmeddelande -

​Ny rapport med vittnesmål från Rohingya-barn: mord och våldtäkter

Rädda Barnen vill varna för innehållet i denna rapport eftersom det omfattar väldigt målande beskrivningar om våld mot barn och vuxna, inklusive sexuellt våld och beskrivningar av regelrätta mord på barn och vuxna.

Kvinnor och barn som bränns levande, otaliga våldtäkter och en damm full av kroppar: i rapporten Rapporten "Horrors I will never forget" beskrivs pågående övergrepp på Rohingya-barn. Omvärlden måste sätta press och de ansvariga ställas till svars.

Rapporten "Horrors I will never forget" målar en bild av det systematiska våldet, våldtäkterna och vräkningarna som många av de 600 000 Rohingya som flytt från Myanmar till Bangladesh sedan 25 augusti i år har utsatts för. Av de 600 000 som kommit är nära 60 procent barn.

24-årige Rehema* berättar om hur hon hade bevittnat en kvinna och ett spädbarn som brändes levande. "Jag såg en soldat hälla bensin över en höggravid kvinna. Sedan satte han henne i brand”, sade hon. "En annan soldat tog ett barn från sin mammas armar och kastade honom in i elden. Hans namn var Sahab * och han var inte ens ett år gammal. Jag kommer aldrig att glömma deras skrik. "

Rädda Barnen har intervjuat barn och kvinnor som flytt till Bangladesh. I princip alla barn vi har intervjuat har sett när en förälder eller någon närstående har dödats. Barnen har sett och utsatts för övergrepp som inget barn ska behöva uppleva.

"Vissa soldater tog mig och två andra tjejer in i ett hus. De slog mig i ansiktet med en pistol, sparkade mig i bröstet och stämplade mig på mina armar och ben. Sedan blev jag våldtagen av tre soldater. Våldtäkten pågick i ungefär två timmar och jag svimmade ibland." säger Shadibabiran*, 16 år


12-årige Hosan* flydde sin by till Bangladesh efter att militären började hacka människor med machetes. På vägen kom Hosan in i en övergiven by i hopp om att hitta lite mat eller vatten och kom till slut över en reservoar.

"När jag kom närmare såg jag minst 50 döda kroppar flytande i den. Jag kan inte glömma lukten av de brinnande husen, eller synen på de uppblåsta kropparna. Det här är hemskheter som jag aldrig kommer att glömma”, sade han.

Det är ofattbara berättelser om vedervärdiga övergrepp. Barnen har fått se och uppleva saker som inget barn ska behöva uppleva. Omvärlden har ett ansvar att agera och vi måste använda alla ekonomiska och diplomatiska vägar som finns tillgängliga för att avsluta krisen och skydda barnen, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

Rädda Barnen trappar upp insatserna

Rädda Barnen kommer att öka sina insatser i regionen. Det handlar om att förbättra situationen i flyktinglägren men också att skydda barn som riskerar att utsättas för trafficking.

Vi arbetar med att dela ut mat och hygienartiklar. Mer än hälften av alla flyktingar under 18 år. Många av barnen är djupt traumatiserade av vad de har gått igenom, och lever nu på en plats som är långt ifrån bra för barn. På våra barnsäkra platser kan vår personal bland annat ge psykologisk första hjälpen. Risken för att barn utsätts är för övergrepp stor, säger Jesper Hansén, Asienchef på Rädda Barnen

På måndag den 20/12 samlas utrikesministrar från Europa, Asien, Australien och Nya Zeeland i Myanmars huvudstad Naypyidaw. Rädda Barnen uppmanar de närvarande länderna samt Sveriges utrikesminister Margot Wallström att fördöma det våld som rapporterats under de senaste månaderna

Situationen för Rohingya-folket måste vara högst upp på dagordningen i samtalen i Naypyidaw. För det första måste FN:s Säkerhetsråd, där också Sverige leder arbetet med barn i väpnad konflikt, verka för att alla organisationer får en obegränsad tillgång till de behövande i Rakhine-regionen. För det andra måste FN göra en oberoende undersökning av händelserna inne i Myanmar. Världssamfundet måste stå enat och pressa Myanmar, säger Elisabeth Dahlin.

*För att skydda barnen är namnen utbytta

Ämnen


Rädda Barnen är en politiskt och religiöst obunden folkrörelse med verksamhet både i Sverige och internationellt. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barn ska få det bättre och för att barns rättigheter ska respekteras.

Följ oss på:

Twitter

Facebook

Bloggen - Barnrättskämpe

Youtube

Presskontakt

Carl Lagerqvist

Carl Lagerqvist

Presskontakt Presschef 073-305 20 25
Vendela Rundberg

Vendela Rundberg

Presskontakt Pressekreterare 07 33 55 34 33
Anne Thorngren

Anne Thorngren

Presskontakt Pressekreterare 072-357 67 56
Rädda Barnens pressjour

Rädda Barnens pressjour

Presskontakt Tillgänglig mellan klockan 8.00 och 22.00. 08-698 90 90
Rädda Barnens givarservice

Rädda Barnens givarservice

Presskontakt 08-698 90 30

Relaterat material